Πολιτική

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ για διαδηλώσεις

Δηλώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι προτιμά «τον δρόμο από τον νόμο», κάνοντας λόγο για «υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ»: «Στη χώρα μας η πανδημία και ο κορωνοιός εργαλειοποιήθηκαν, ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση, αντί να είναι αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση που χτυπάει όλο τον κόσμο […] Πρώτος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων (…) Πρόκειται για μια κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στο κομματικό συμφέρον. Για να υπάρξουν νέοι “αγανακτισμένοι” ας πολλαπλασιαστούν οι διασωληνωμένοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ».

Για τα περιστατικά αστυνομικής βίας

Ερωτηθείς για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, τα περιστατικά αστυνομικής βίας και όσα ακολούθησαν, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως στην Ελλάδα δεν έχουν σημειωθεί «τόσα πολλά» περιστατικά αστυνομικής βίας: «Ενδεχομένως θα μπορούσε να ασκήσει κανείς εύλογη κριτική ότι και αυτά τα λίγα επεισόδια δεν είχαν διερευνηθεί επαρκώς. Είναι κάτι που στη Βουλή δεσμεύτηκα ότι θα αλλάξει. Θα έλεγα λοιπόν ότι στην Ελλάδα είχαμε το ανάποδο πρόβλημα: μια συστηματική υποχώρηση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα βίας στο όνομα του «δικαιωματισμού» ορισμένων. Αυτό άλλαξε επί ημερών μας και πιστεύω πως καλώς άλλαξε. Και δεν μπορεί να εξισώνει κανείς κάποια μεμονωμένα και καταδικαστέα περιστατικά αστυνομικής βίας με την ανοχή στην οργανωμένη βία που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ούτε να εξισώνεται η αστυνομική βία με τον κουκουλοφόρο που ρίχνει τη μολότοφ».

Για τον Κουφοντίνα

Υπεραμύνθηκε δε των κυβερνητικών χειρισμών στην υπόθεση της απεργίας πείνας του καταδικασμένου εκτελεστή της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα. «Η Δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του. Διαφορετικά, θα είχαμε μια σημαντική έκπτωση στην ισονομία και στο Κράτος Δικαίου.Κάτι το οποίο προσωπικά δεν θα δεχόμουν να συμβεί ποτέ», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.Σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών, λέει πως βασικός στόχος παραμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα, και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χώρα πλησιάζει στο «τέλος του πολέμου με τον κορωνοϊό». Υποστηρίζει δε πως εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων, «σήμερα θα θρηνούσαμε τα διπλάσια θύματα».
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζεται αφενός στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με την αντιμετώπισης της διασποράς και αυξημένα τεστ, και αφετέρου στη μερική αποσυμπίεση με μέτρα χαλάρωσης. Προαναγγέλλει επίσης ρυθμίσεις για σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ως πρώτο βήμα απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας. 

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θεωρεί ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευρωτουρκικές, και τονίζει ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα επέτρεψε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, κρατώντας τα σύνορά της στον Έβρο πριν από ένα χρόνο.

Με πληροφορίες από «Βήμα»